Journalistbeståndet tunnas ut undan för undan på det svenska herrlandslagets samlingar. Vissa kollegors ordväxlingar med förbundskapten Hamrén och dennes bundsförvanter andas allt mer konfrontation, allt mindre draperade med försök till ironialibi. Det fattas nästan 20.000 åskådare hemma mot Montenegro, trots att biljetterna säljs för halva priset under matchdagen. Den gula väggen, eller det gula rummet, från Paraguaymatchen i Berlin är avlägsen. Måldånet har blivit ett fjärran brus. Fler och fler av mina vänner och bekanta uttrycker allt mer distans till landslaget.

Därför hejar jag lite extra på vissa beståndsdelar av U21-landslaget denna sommar i Tjeckien.

Thomas Ravelli, Patrik Andersson, Johan Mjällby, Henrik Larsson med flera, med flera … Spelare som starkt förknippas med enskilda klubbar. Inte alltid landslagets största stjärnor i varje match, men ändå namn som drar med sig supportrar.
Camp Sweden gör ett jättejobb (vid sidan av idiotier som banderoller med skriften “Bärs och luder”), men orkanerna uteblir. För att det ska storma från läktarplats krävs att “Bjärred” tar med sig MFF:are, att Mjällby tar alla AIK:are i hand och leder in dem på planen, att Allbäck spelar med ÖIS-emblemet på den gula tröjan, att Larsson får alla HIF:are att se Sverige som sitt landslag. Som sitt klubblag. Visst, det spelar en del skumma 08:or och göteborgare där också, men Henke är HIF. Det resonemanget.
Jag tror att det är väldigt viktigt. Minst. Kanske viktigare än väldigt viktigt.

Därför hejar jag lite extra på vissa beståndsdelar av U21-landslaget denna sommar i Tjeckien.

Zlatan Ibrahimovic är kanske den allra ståtligaste galjonsfigur svensk fotboll har stoltserat med på en gräsmatta. Det kan inte förnekas och ska inte förringas. Vi är inne på generation Z 2.0 på många håll. Många vill spela fotboll för att Zlatan spelar fotboll. Men utöver det ..?
Grundbulten Andreas Isaksson stack tidigt från TFF. Pierre Bengtsson hann aldrig riktigt rota sig i de svarta hjärtan som bultade på Råsunda. Kim Källström är en göteborgare som var på framgångsrik vift i Sthlm ett tag. Albin Ekdal gillas av oss alla, men drar knappast några högljudda BP-horder till matcherna. Emil Forsberg skimrar i olika nyanser av blått. Och så vidare. Jag ska bespara er en truppgenomgång, ni fattar vad jag far efter.
Och ja, Erkan Zengin är Bajen, men inte mer Bajen än Bajen är själva just nu.
Och Jonas Olsson är visserligen Landskrona in i märgen, på samma sätt som Ola Toivonens hjärta pumpar Degerforsrött, men … kom igen.

Vi, eller landslaget, behöver identifikationen med fler av svensk fotbolls finest. Det vill säga de som står där i ur och skur och ser snedsparkarna av de som blev kvar, som dagdrömskt sjunger om att utlandsproffsen längtar hem, som startar insamlingar för att kunna ta hem knäskadade gamla ikoner om så bara för att få se dem halta runt en halv match i sin gamla borg igen.

Därför hejar jag lite extra på Alexander Milosevic och Robin Quaison, på Simon Tibbling, på Sam Larsson, på Branimir Hrgota. På de som redan har dubbla matchtröjor på, i våra ögon.
Och jag skickar en vädjande tanke till Patrik Carlgren, till Filip Helander och Pa Konate, till Arber Zeneli och Sebastian Holmén.
Stanna. Spela kvar. Tills den svarta, den himmelsblå eller den gula tröjan har tatuerats in, tills den finns i er försäsongskyliga andedräkt, som miniatyrregnbågar. Stanna, bara ett tag till. Vi behöver er.

Lek med tanken på Nabil Bahoui och Kennedy Bakirciouglu härjandes på varsin kant i höst. Tänk er urkraften i den tolfte spelarens lungor och strupar.
Tänk er att herrlandslaget i fotboll är AIK. Tänk er när det är Hammarby. När det är Djurgården. När det är MFF och HIF. När det är IFK. När det är din klubb. När det är du. Din angelägenhet.

Därför hejar jag lite extra på vissa beståndsdelar av U21-landslaget denna sommar i Tjeckien.

***

Förresten, imorgon (måndag) spelas det tredje avsnittet av poden Trea På Bollen in.
Finns på Acast och Itunes och alla möjliga sådana där ställen.